Trzymaj formę
Uczniowie klas V - VIII w tym roku szkolnym przystąpili do Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj formę”, którego koordynatorem w naszej szkole była Iwona Sierocka – Twaróg – nauczycielka biologii. Uczestnictwo w tym programie pomogło uczniom rozwinąć zainteresowania kulinarne oraz kształtować ich prozdrowotne nawyki. Program był realizowany metodą projektu, dzięki czemu wykraczał poza podstawę programową i programy nauczania szkoły. W ramach programu wszyscy jego uczestnicy w dniu 6 czerwca udali się do Gminnego Ośrodka Sportu i Rekreacji. Uczniowie, podzieleni na klasy, przygotowali potrawy charakterystyczne dla kilku państw:
kl. V – Białoruś – serniczki
kl. VI – Grecja – sałatka gyros
kl. VII – Polska – kotlet schabowy z ziemniakami i sałatą
kl. VIII – Włochy – spaghetti,
a następnie odbyła się ich wspólna degustacja. Uczniowie byli bardzo zadowoleni ze swoich kulinarnych popisów. Ich potrawy wszystkim smakowały. Na spotkanie zostały zaproszone seniorki z okolic Dubicz Cerkiewnych, które opowiadały o dawnych potrawach oraz zwyczajach żywieniowych. Niektórymi z tych opowieści uczniowie byli bardzo zaskoczeni. Uczestnicy programu zaprezentowali swoje makiety z potrawami danego kraju oraz opowiedzieli o cechach charakteryzujących wybrane kuchnie za pomocą wykonanych wcześniej prezentacji multimedialnych.